maandag 27 januari 2014

Bakken voor elfjes


Ook elfenmeisjes zijn dol op zelfgebakken cupcakes. Maak deze eenvoudige cakejes voor een elfenfeestje of maak er zelfs een leuke activiteit van tijdens de verjaardagsfestiviteiten! De kinderen kunnen gemakkelijk zelf de versieringen aanbrengen met uitstekertjes. Die kan je vinden online bij 'De leukste taarten.nl' of 'coffee and curiosa'. Je kan ook gewoon even langsgaan bij de dichtstbijzijnde Aveve of misschien heb je wel een bakkerswinkeltje bij jou in de buurt.



Benodigdheden vanillecupcakes


150 g boter
150 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
snuifje zout
3 eieren
25 ml melk
200 g zelfrijzende bloem









Meng de boter en de suiker tot één geheel. Voeg een snuifje zout toe. Laat de keukenrobot of mixer zachtjes draaien terwijl je één voor één de eitjes erbij doet.




























Voeg de melk toe. (Die zal ervoor zorgen dat je cupcakes niet te droog zullen zijn) Zeef de bloem voor je ze voorzichtig toevoegt, zo vermijd je klonters in je deeg.





















Voila, je deeg is klaar! (Deze hoort een beetje lopend te zijn)

Tip: Je kan ook vanalles toevoegen aan je deeg voor extra smaak of textuur. Denk maar aan wat vanille-essence of stukjes chocolade of speculoos. Laat je fantasie de vrije loop!


Plaats cupcakepapiertjes in je bakvorm of je kan ook gewoon siliconevormpjes gebruiken maar die vind ik zelf niet zo handig.





















Om de cakevormpjes te vullen gebruik ik altijd een ouderwetse ijsschep. Zo mors ik nét iets minder. 

Zo, ze zijn klaar voor de oven! Zet de oven op 160° en bak ze gaar in ongeveer 25-30 minuten. Met een houten prikker kan je controleren of ze klaar zijn. Als er nog wat deeg aan de prikker blijft hangen, moeten ze er nog eventjes in.





oven op 160°
25-30 min














Een eenvoudige manier om je cupcakes nog lekkerder te maken, is ze opvullen met boterroom. Je kan het maken in eender welke smaak zonder dat je veel werk hebt. Hier maken we er met frambozensmaak.



Benodigdheden frambozen-boterroom

250 g boter
150 g poedersuiker
100 g frambozencoulis












Voeg alle ingrediënten samen en laat de mixer enkele minuten draaien tot de boter zacht is. 

Door middel van een appelboor kan je een gaatje maken in de cupcake om die daarna op te vullen met de boterroom. Doe een klein beetje meer in het gaatje zodat je de bovenkant ook kan afsmeren. Dit is dan ook meteen de hechting voor je suikerpasta.





















Cakejes versieren met suikerpasta

Suikerpasta kan je tegenwoordig bijna overal verkrijgen: Blokker, Pipoos, Hema, ... Er zit wel heel veel verschil in kwaliteit, maar zolang je geen grote taarten wil gaan bekleden, zijn ze best wel bruikbaar. Probeer voor je er mee gaat werken, ze steeds lang genoeg te kneden zodat ze soepel genoeg zijn om mee aan de slag te gaan. 
Rol wat suikerpasta heel dun uit en gebruik een uitsteker om rondjes te maken. Je kan ook gerust een glas of kopje gebruiken, maar de randjes zullen wat minder scherp afgelijnd zijn. Leg de rondjes op de cupcakes.





















Voor de bloempjes heb je een speciale uitsteker nodig. Rol de suikerpasta dun uit en steek de bloemetjes voorzichtig uit. Je kan ook met verschillende kleuren en groottes werken. 
Om de bloemblaadjes wat omhoog te laten wippen voor een speelser effect kan je de bloemetjes een nacht laten uitharden in een kommetje. Je kan ook een beetje tylopoeder toevoegen aan je suikerpasta. Dit zorgt ervoor dat je pasta veel sneller zal hard worden.



































Met een heel klein beetje water kan je de bloempjes bevestigen op de cakejes. Maak gele bolletjes en plaats ze in de kern van de bloem. Met wat glitters maak je de elfencakejes helemaal af!



































Smakelijk en vooral veel bakplezier!


vrijdag 17 januari 2014

Bulldog Marlon

Sinds kort mogen we hier bij De schatkrat een gloednieuwe vriend verwelkomen! Hij geeft graag duizenden natte kusjes, hangt hier af en toe het varken uit, maar is vooral een supergrote knuffelbeer! Neenee, maak je maar al geen illusies, je kan hem niet terugvinden in één van de themakratten! ;)

Meet King Marlon:



zaterdag 4 januari 2014

Grime van Grim'tout

Kinderen vinden het geweldig om zich te verkleden: prinsessen, piraten, ... Maar de look maak je pas helemaal compleet met geschminkte gezichten! Zo'n mooi resultaat zoals de professionals kan je nu ook perfect verkrijgen met de grime-stencils van Grim'tout



Wat heb je nodig?

  • De stencils van Grim 'tout
  • Schmink in de kleur(en) van je keuze
  • Sponsje
  • Kommetje met water
  • Eventueel wat glitters
Zo ga je te werk?

Stap 1: 

Breng het sjabloon aan. Maak het sponsje licht vochtig en dep zachtjes de kleur op het sjabloon.



Stap 2:

Verwijder voorzichtig het sjabloon.


Stap 3:

Nog wat glitter en je bent klaar!






















Er zijn ondertussen al heel veel soorten te verkrijgen, dus je kan je volledig laten gaan! Hier heb ik nog enkele voorbeelden die je ook in mijn themakisten van De Schatkrat kan terugvinden.