dinsdag 9 december 2014

Kersttijd: knutseltijd!


Ik weet niet precies wat het is, maar in de donkere maanden heb ik steeds zin om alles gezellig te maken en kan ik de ideetjes die door mijn hoofd spoken moeilijk volgen. Plots vond ik tijdens het opruimen van mijn dochter haar kamer een klein speelhuisje waar ze nooit oog voor had. Aha! Daar kunnen we anders wel iets leuks mee doen! Even de knutselkast ondersteboven halen: hoe maken we de lichtjes? Hebben we strikjes of stickertjes? En natuurlijk de sneeuw niet vergeten! En zo geschiedde: onze kersthuisjes waren een feit! En even tussen haakjes: enkel mijn idee, de kindjes hebben ze helemaal zelf versierd! 


maandag 8 december 2014

De mooiste tijd van het jaar






'The most wonderful time of the year' komt er weldra weer aan! Super toch! We kunnen ons weer helemaal laten gaan in versieren, aankleden en gezellig maken. En liefst zo kitsch mogelijk, want zo heb ik het graag. Vandaag ben ik volgens de regeltjes (altijd wachten tot na de sint) met veel enhousiasme begonnen met de kerstboom: enkele oude dingen, enkele nieuwe dingen en de hulp van mijn twee lieftallige assistenten. Ze keken ernaar en zagen dat het goed was! 










Voila, de boom is helemaal klaar! Nu kunnen we aan de aankleding beginnen. Een leuk ideetje voor op je schouw of je vensterbank, is het maken van enkele winterse kersttafereeltjes in een glazen potje. Zoek samen met je kinderen naar zo klein mogelijke speelgoedpopjes, autootjes, huisjes,... Het enige dat je dan nog nodig hebt is een hoopje watten of nepsneeuw en een kleine dosis creativiteit! Je kinderen (en steevast je bezoekers of nieuwsgierige passanten) zullen het fantastisch vinden! Veel plezier!







donderdag 26 juni 2014

Chocolat chip cookies

Snel nog even wat koekjes maken voor de juf zit er niet meteen in met deze koekjes, maar ze zijn wel geweldig lekker!!! Het deeg maken is simpel en snel, maar ze verdriedubbelen in grootte in de oven waardoor je er maar vijf tegelijk kan bakken en dit recept is goed voor zo'n 35 exemplaren van deze reuze chocoladedruppelkoeken!



Ingrediënten:

500 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 snuif zout
340 g gesmolten ongezouten boter
400 g bruine suiker
200 g blonde suiker (cassonade of 'kindjessuiker')
vanille-extract
2 eieren
2 eierdooiers
bakvaste chocoladedruppels


Zo ga je te werk:

Stap 1: Zet de oven op 170°.

Stap 2: Zeef de bloem, bakpoeder en het zout en zet aan de kant.

Stap 3: Meng de boter met de suiker en doe er dan geleidelijk de eieren en de eierdooiers bij tot het een mooi geheel wordt. Vergeet de vanille-essence niet! Met een potlikker kan je beetje bij beetje de droge ingrediënten toevoegen. Als laatste kan je de chocoladedruppels er voorzichtig ondermengen tot je vindt dat het genoeg is.



Stap 4: Laat telkens een hoopje van ongeveer 4 eetlepels vallen op een bakplaat. De deeghoopjes niet platduwen en zorg dat er zo'n 8 cm ruimte is tussen de koekjes.

Stap 5: Bak de koekjes zo'n 17 minuten of tot de randjes mooi bruin zien. Als ze klaar zijn laat ze nog heel even op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster laat afkoelen.


Voila! Enjoy!





donderdag 8 mei 2014

Kaastaartjes met speculoos



Ingrediënten:

Bodem:           250 g speculoos
                      100 g gesmolten boter

Kaasvulling:     200 g philadelphia
                      200 g plattekaas
                      100 g fijne suiker
                      1 ei
                      1 eiwit
                       citroensap


Stap 1:

Verkruimel de speculoos in hele kleine stukjes en meng er vervolgens de gesmolten boter onder.



Stap 2:

Verdeel dit mengsel over 12 bakvaste kommetjes zodat de bodem mooi bedekt is. Plaats ze in de oven voor ongeveer 10 minuutjes op 180°.


Stap 3:

Meng alle ingrediënten voor de kaasvulling zachtjes onder elkaar tot je een glad mengsel hebt.


Stap 4:

Vul de rest van de kommetjes met het mengsel en plaats ze 30 minuten in de oven op 180° tot ze mooi bruin geworden zijn. Hou je oven dus goed in de gaten want niet elke oven is dezelfde. Tijdens het bakken zullen ze goed naar omhoog komen om bij het af te koelen weer helemaal in te zakken! Dus geen paniek, dat is volkomen normaal!

En voila: smullen maar!







zaterdag 3 mei 2014

Creahoekje



Een leuke activiteit (en tevens ideaal om je feestje mooi te decoreren) voor de creatievelingen! Veel kinderen vinden het leuk om te tekenen, kleuren of schilderen. En het wordt alleen maar leuker als ze dat eens in het groot mogen doen. Wij hadden een tuinfeestje en was ik dus op zoek naar een steviger materiaal dan gewoon papier. Gelukkig vond ik op zolder nog enkele oude witte verduisterende rolgordijntjes: ideaal om mee aan de slag te gaan! 
Ik had er zelf met zwarte stift een kader op getekend om het geheel een gezellige toets te geven. Op het feestje konden de kinderen dan inkleuren, tekenen, stickertjes plakken. Het was een groot succes! Met stoepkrijt ging het zelfs uitstekend omdat je veel sneller kon inkleuren en had je meteen een leuk en kleurrijk resultaat! 




zondag 27 april 2014

Lentefeest

Lente en tijd voor een tuinfeestje: zalig! Ik heb me dan ook voor de eerste keer gewaagd aan een heuse desserttafel met alles erop en eraan. Er ging heel wat voorbereiding aan vooraf maar de 'waaauuw' van dochterlief maakte dat allemaal meer dan de moeite waard. Met  de wens om veel roze en blauw ging ik aan de slag met het thema 'English flower teaparty' en ik moet zeggen ik ben best een beetje trots met het resultaat! Dat mag wel, toch?




Wil je graag weten hoe dit allemaal tot stand gekomen is? Volg dan zeker de komende weken mijn blog!

donderdag 10 april 2014

Lenteslinger

Het is de tijd van de feestjes en hier is het lekker ook van dat! We hopen op goed weer en gaan volledig voor een supergezellig tuinfeestje voor dochterlief met alles er op en er aan! Ik ben al even bezig met de voorbereidingen, want ik vind niks zo heerlijk als een tot in de puntjes gepland feest zodat ik op het moment zelf gewoon mee kan genieten. Niet dat spontane ontmoetingen en get-togethers niet fantastisch kunnen zijn, maar iedereen heeft nu eenmaal zo zijn aardje!
Ik hecht veel belang aan versiering en decoratie, dus ging ik vandaag aan de slag met de kinderen om een lentefrisse slinger te maken: heel simpel en een schitterend resultaat. Je hebt alleen een lintje of touwtje nodig en veel crêpepapier in je favoriete kleurtjes en voila!



Ik dacht samen met de kinderen veel strookjes te knippen, want samen gaat het toch wat sneller, niet? Maar niks was minder waar. De zoon had er al geen zin in en wou liever op de trampoline springen en het feestvarken was al moe na vijf strookjes waardoor ik dus best wat werk mocht verzetten om de slinger klaar te krijgen. Maar het resultaat mag er wel zijn, toch? 




donderdag 27 maart 2014

HaBa

Mijn kinderen (en ik absoluut ook) zijn helemaal verkocht aan de HaBa-gezelschapsspelletjes! Ze hebben een heel uitgebreid assortiment, dus voor ieder kind zeker iets te vinden. Elk spel neemt je helemaal mee in een leuk en vaak sprookjesachtig verhaal. Alles is mooi geillustreerd en vormgegeven. Je kan de spelletjes meestal vinden in de kleinere speelgoedwinkels of op het internet.

Wil je ook graag enkele spelletjes uitproberen? Kijk dan even op de facebookpagina van De Schatkrat. In de verschillende themakoffers kan je steeds een HaBa-spel vinden om helemaal uitgedost als ridder of prinses je in te leven in het originele verhaal. Ik laat je hier al even kennis maken:

Richard Ridderslag


Wil je graag even dapper en beroemd zijn als ridder Ridderslag? Daarvoor moeten jullie als schildknapen de koninklijke opdrachten uitvoeren: jullie moeten namelijk reuzen, draken, heksen en andere gevaren kunnen opsporen! Als het jou lukt om de landschapskaartjes heel slim bij elkaar te leggen en zo de opdracht uit te voeren, kun je uiteindelijk als winnaar zegevieren! Kortom, een avontuurlijk legspel.




Prinses toverfee

Prinses Toverfee en haar vriendinnen maken met de magische toverstaf schitterende tekeningen in de lucht. Maar pas op! Aangelokt door de glinsterende feeënstaf, sluipt de brutale kabouter Smoeshaan rond en steelt stiekem toverplaatjes. Dus moeten alle spelers zich goed concentreren en hun ogen open houden om de toverwedstrijd tegen de brutale kobold te winnen. 




Slot siddersteen

Vandaag moeten de kleine spookjes bewijzen dat ze de slotbewoners met een luid "boe!" aan het schrikken kunnen maken. Steeds mogen er slechts bepaalde bewoners aan het schrikken worden gemaakt. Alleen wie een goed geheugen heeft en de meeste slotbewoners kan onthouden, wordt meesterspook. 







donderdag 6 maart 2014

frangipanetaart

Deze morgen was een ideale gelegenheid om nog eens een taartje te bakken! De warmte van het zonnetje kwam al mooi binnen via de achterdeur: écht genieten! Ik wou al langer eens een frangipanetaart proberen: één van mijn lievelingstaarten. Hopelijk zal de mijne ook zo lekker smaken morgen: ik heb er alleszins al zin in!

Receptje: Dagelijkse kost

maandag 3 maart 2014

Verkleden op een stokje



Joepie, het is weer dé tijd van het jaar: krokusvakantie! Het is CARNAVAL!!! Alhoewel het hier bij ons thuis altijd wel een beetje carnaval is, gaan we er nu nog eens extra tegenaan. Geen dag gaat voorbij zonder dat er enkele prinsessen, zeemeerminnen, spidermannen of politieagenten de revue zijn gepasseerd.
Ook zonder veel verkleedkledij of accessoires kan je toch een leuke carnavalmiddag beleven: gewoon met wat papier en satéstokjes! En neem er je fototoestel maar bij, dit is het ideale moment om een paar exemplaartjes te bemachtigen om later in te kaderen! Of misschien zelfs een leuk idee als uitnodiging voor een verjaardags- of lentefeestje? 

Maak je eigen verkleedmaskers



Stap1: Teken je eigen ontworpen figuurtjes op stevig papier of gebruik de sjabloontjes onderaan deze blog. 


Stap 2: Knip de figuren uit en werk ze af door er nog wat details aan toe te voegen. Je kan ze ook gaan versieren door er op te kleuren met glitterstiften, of er stickertjes of veertjes op te kleven: maak er iets moois van!



Stap 3: Bevestig de stokjes met plakband  aan de maskertjes en voila! Tijd voor de fotoshoot!




Ik heb er zelf ook nog gemaakt voor prinsessen, ridders en elfen. Eigenlijk kan je in eender welk thema aan de slag, denk maar aan politieagenten, huisdieren, oude meneertjes en mevrouwtjes, dino's, ... noem maar op! Veel plezier!!!








Klik op één van de volgende afbeeldingen, vervolgens op je rechtermuisknop en je kan ze meteen op gekleurd papier gaan afdrukken of ze als sjabloontje gebruiken. Ik ben al benieuwd naar jullie resultaten! 






















zondag 2 maart 2014

De Schatkrat

Kinderfeestjes organiseren is voor mij eigenlijk nog vrij nieuw. Want wanneer begin je eigenlijk met zo'n feestjes als je kinderen hebt? Ik dacht altijd dat vanaf het eerste leerjaar wel vroeg genoeg zou zijn, maar al snel kwam ik tot de constatatie dat daar al veel vroeger aan begonnen wordt. En je kan toch moeilijk je eigen kind zo'n speciale dag ontzeggen, dus ja, ik ben er ook maar aan begonnen. En het ligt natuurlijk niet in mijn aard om daar dan gewoon even licht over te gaan: het is en het zal een op en top feestje zijn! Na enkele proeffeestjes is het zelfs zover gekomen dat ik mezelf amateur taarten- en cupcakebakker mag noemen én 4 compleet uitgewerkte themakisten in mijn 'winkeltje' heb staan.


Maar wat zit er nu eigenlijk allemaal in zo'n Schatkrat? Of wat is dat nu eigenlijk een Schatkrat? Wel, een Schatkrat is een themakist die alles bevat om op een eenvoudige manier een leuk feestje te geven. Je vindt er verkleedkledij met de juiste accessoires, denk maar aan vleugels voor de elfen of zwaarden voor de ridders. Elke mama, papa of oma kan gemakkelijk zelf grime gaan aanbrengen met de stencils van Grim'tout. Meestal bevat de krat een groot gezelschapsspel van Haba en steeds enkele rustige kleine activiteiten die geen extra begeleiding vragen, zoals puzzels, aankleedpoppetjes of een visspelletje voor de piraten. De juiste muziek om in de kinderen in de sfeer te brengen kan uiteraard ook niet ontbreken. 
Ik ben vertrokken van het idee dat kinderen nog altijd graag spelen en met kleine dingen zelf heel gemakkelijk creatief kunnen zijn. Een pop-upkasteel, enkele speelpoppetjes en samen met enkele vriendjes of vriendinnetjes kunnen ze hele taferelen verzinnen! Mooi toch!
Bij een feest hoort ook wel steeds iets lekkers: taart, pannenkoeken of mischien wel zelfversierde cupcakes. Dus voorziet zo'n Schatkrat uiteraard ook alles wat nodig is om de perfect aangeklede tafel te voorzien: roze prinsessenborden of stoere ridderkelken, bijpassend bestek, enkele subtiele attributen om de tafel helemaal in thema af te werken. En aangezien een origineel huisgemaakt tafelkleed van De Schatkrat elke tafel volledig tot zijn recht laat komen, heb ik er ook meteen een écht speelhuis van gemaakt: enkele raampjes, een deurtje en de kinderen kunnen meteen onder de tafel wegkruipen in hun eigen elfenhuisje of piratenschip!
Verder is er ook een voorleesboek voor diegenen die dat leuk zouden vinden, decoratie zoals een vlaggenlijn en krijg je op voorhand leuke uitnodigingen die je kan sturen naar de vrienden. Met enkele eenvoudige tips die je terugvindt in het draaiboekje wordt het voor jou als ouder ook een leuk feest: laat de kinderen maar rustig spelen en geniet!










maandag 3 februari 2014

De krantenkapper

Snorren zijn weer helemaal in! Met de supertoffe snorrenstempelset 'La moustache' van De Krantenkapper kunnen je kinderen meteen aan de slag. Neem wat oude tijdschriften, reclamefolders of kranten en laat de snorrenstempels hun gangetje gaan: plezier verzekerd! Maar pas op voor je eigen bovenlip, want voor je het weet...


Ik kocht deze stempelset bij de webshop Philimonius. Ondertussen hebben ze ook een eigen winkel/koffiebar in Aalst: zeker de moeite waard om eens heen te gaan! 
De stempeltjes zijn ook terug te vinden in onze piratenkrat van De Schatkrat! Aaaarggh

maandag 27 januari 2014

Bakken voor elfjes


Ook elfenmeisjes zijn dol op zelfgebakken cupcakes. Maak deze eenvoudige cakejes voor een elfenfeestje of maak er zelfs een leuke activiteit van tijdens de verjaardagsfestiviteiten! De kinderen kunnen gemakkelijk zelf de versieringen aanbrengen met uitstekertjes. Die kan je vinden online bij 'De leukste taarten.nl' of 'coffee and curiosa'. Je kan ook gewoon even langsgaan bij de dichtstbijzijnde Aveve of misschien heb je wel een bakkerswinkeltje bij jou in de buurt.



Benodigdheden vanillecupcakes


150 g boter
150 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
snuifje zout
3 eieren
25 ml melk
200 g zelfrijzende bloem









Meng de boter en de suiker tot één geheel. Voeg een snuifje zout toe. Laat de keukenrobot of mixer zachtjes draaien terwijl je één voor één de eitjes erbij doet.




























Voeg de melk toe. (Die zal ervoor zorgen dat je cupcakes niet te droog zullen zijn) Zeef de bloem voor je ze voorzichtig toevoegt, zo vermijd je klonters in je deeg.





















Voila, je deeg is klaar! (Deze hoort een beetje lopend te zijn)

Tip: Je kan ook vanalles toevoegen aan je deeg voor extra smaak of textuur. Denk maar aan wat vanille-essence of stukjes chocolade of speculoos. Laat je fantasie de vrije loop!


Plaats cupcakepapiertjes in je bakvorm of je kan ook gewoon siliconevormpjes gebruiken maar die vind ik zelf niet zo handig.





















Om de cakevormpjes te vullen gebruik ik altijd een ouderwetse ijsschep. Zo mors ik nét iets minder. 

Zo, ze zijn klaar voor de oven! Zet de oven op 160° en bak ze gaar in ongeveer 25-30 minuten. Met een houten prikker kan je controleren of ze klaar zijn. Als er nog wat deeg aan de prikker blijft hangen, moeten ze er nog eventjes in.





oven op 160°
25-30 min














Een eenvoudige manier om je cupcakes nog lekkerder te maken, is ze opvullen met boterroom. Je kan het maken in eender welke smaak zonder dat je veel werk hebt. Hier maken we er met frambozensmaak.



Benodigdheden frambozen-boterroom

250 g boter
150 g poedersuiker
100 g frambozencoulis












Voeg alle ingrediënten samen en laat de mixer enkele minuten draaien tot de boter zacht is. 

Door middel van een appelboor kan je een gaatje maken in de cupcake om die daarna op te vullen met de boterroom. Doe een klein beetje meer in het gaatje zodat je de bovenkant ook kan afsmeren. Dit is dan ook meteen de hechting voor je suikerpasta.





















Cakejes versieren met suikerpasta

Suikerpasta kan je tegenwoordig bijna overal verkrijgen: Blokker, Pipoos, Hema, ... Er zit wel heel veel verschil in kwaliteit, maar zolang je geen grote taarten wil gaan bekleden, zijn ze best wel bruikbaar. Probeer voor je er mee gaat werken, ze steeds lang genoeg te kneden zodat ze soepel genoeg zijn om mee aan de slag te gaan. 
Rol wat suikerpasta heel dun uit en gebruik een uitsteker om rondjes te maken. Je kan ook gerust een glas of kopje gebruiken, maar de randjes zullen wat minder scherp afgelijnd zijn. Leg de rondjes op de cupcakes.





















Voor de bloempjes heb je een speciale uitsteker nodig. Rol de suikerpasta dun uit en steek de bloemetjes voorzichtig uit. Je kan ook met verschillende kleuren en groottes werken. 
Om de bloemblaadjes wat omhoog te laten wippen voor een speelser effect kan je de bloemetjes een nacht laten uitharden in een kommetje. Je kan ook een beetje tylopoeder toevoegen aan je suikerpasta. Dit zorgt ervoor dat je pasta veel sneller zal hard worden.



































Met een heel klein beetje water kan je de bloempjes bevestigen op de cakejes. Maak gele bolletjes en plaats ze in de kern van de bloem. Met wat glitters maak je de elfencakejes helemaal af!



































Smakelijk en vooral veel bakplezier!